dar & chocolate

Välkommen till Kosta Boda Art Hotel

Kategori: Traveling

Sveriges första glashotell byggs i Kosta


Kosta Boda Art Hotel slår upp portarna den 27 juni.


Just nu slutförs bygget av ett glashotell i Kosta, som gnistrar av glaskonst både interiört och exteriört. Glaskonstnärerna på Kosta Boda har alla designat olika delar av hotellet, och de har också inrett varsin flygel med hotellrum. 
- Vi bygger ett unikt hotell som kommer innebära en helhetsupplevelse för alla sinnen. Våra glaskonstnärer som bidragit till projektet är världsberömda, och i sommar välkomnar vi besökare både från Sverige och resten av världen hit till glasriket, säger Mattias Landgren, vd för Kosta Boda Art Hotel


Kosta Boda är Sveriges äldsta glasbruk och ligger i glasrikets hjärta i Småland. Sedan ett par år genomgår Kosta en förvandling från bruksort till upplevelsecentrum, där det nya hotellet nu blir en viktig del vid sidan av glasbruk, outlet och restauranger.
När Kosta Boda Art Hotel står färdigt kommer det att innehålla hotellrum, spa, restaurang, glasbar och konferenslokaler - alla unika i sitt slag.


102 rum inredda av glaskonstnärer

Kosta Boda Art Hotel blir 10 000 kvadratmeter stort och har 102 rum och glassviter, alla inredda av Kosta Bodas världsberömda konstnärer. Det gör att rummen får olika karaktär, från Ludvig Löfgrens rockiga rum med dödskallar till Ulrika Hydman-Valliens rum med de klassiska tulpanerna.

Mitt i hotellet växer en stor spa-avdelning fram där hjärtat är en pool i design av Kjell Engman, med skimrande blått glas på bassängkanterna och glaskonstutställning på botten. För den som vill titta närmare på konstverken kommer det att finnas både simglasögon och cyklop att låna.

Övriga delar av spa-avdelningen är i design av Åsa Jungnelius, utsedd till Årets designer 2008 av Elle Interiör, och nominerad till Dagens Nyheters kulturpris. Skönhetsbehandlingar och kurbad kryddas av Jungnelius karaktäristiska konstverk i form av läppstift och nagellack med mycket pastellfärger och guld.


Glasbar som gnistrar och glimmar

Glasbaren på Kosta Boda Art Hotel blir en upplevelse i sig, med väggar, golv och bardisk helt i glas. Baren byggs i tre etager och har en glasfasad på totalt 95 meter, helt utan synliga skarvar. Utsmyckningen runt den koboltblå bardisken kommer att gå i Kjell Engmans egensinniga stil med organiska former och inspiration från musik och djurriket.
- Glasbaren kommer att bli så läcker. Med enorma fönsterpartier runt om kommer ljuset utifrån att spela i glaset och konstverken på insidan. Det kommer garanterat att gnistra och glimma när man tar en drink i den här baren, säger Mattias Landgren.


Restaurang med glasblås och brännvin

Ansvarig för restaurangerna på hotellet är Bengt Sjöström, prisbelönt krögare från restaurang Linnea i Göteborg. Sjöström kommer arbeta fram ett koncept för mat och dryck som bidrar till helhetsupplevelsen, där lokala råvaror och vilda smaker står i fokus.
Hotellrestaurangen, utsmyckad av Ulrika Hydman-Vallien, kommer att ha en ovanlig underhållning i form av Kosta Bodas skickliga glasblåsare. På en scen mitt i restaurangen kommer de blåsa och forma glas inför publik.
Restaurangen kommer också att ha ett eget brännvinskrydderi och det kommer att anordnas provningar där gästerna får testa olika glas till olika drycker för att se hur glaset påverkar smakupplevelsen.


Konferera i stil

Kosta Boda Art Hotel vänder sig till privatpersoner såväl som konferensgrupper. På hotellet finns möteslokaler för upp till 200 personer, och både poolen och glasbaren är utformade för att kunna exponera olika varumärken eller produkter.
- Hos oss kan man kombinera ett högklassigt boende med en annorlunda matupplevelse, ett barhäng utöver det vanliga och en avkopplande stund i ett helt unikt spa. Och den gemensamma nämnaren är det fantastiska glaset som gör oss till lika mycket en utställningshall som ett hotell, säger Mattias Landgren.


Glaskonstnärer som bidragit till Kosta Boda Art Hotel: Anna Ehrner, Kjell Engman, Åsa Jungnelius, Ludvig Löfgren, Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Göran Wärff.


Kosta Boda Art Hotel premiäröppnar den 27 juni 2009.
Redan nu går det att boka rum från premiärdagen och framåt på www.kostabodaarthotel.se  


Bilde & text på http://www.kostabodaarthotel.se/

  bloglovin

Kommentarer


Kommentera inlägget här: