dar & chocolate

Knekk kjøttkakekoden!

Kategori: Food and drink


Foto Asmund Hanslien

Gode, hjemmelagde kjøttkaker burde være enkelt - helt til du smaker kjøkkensjefens og undres på hva som er i dem.

Hva med å knekke koden? Les her: http://www.gd.no/kultur/mat/article4647168.ece


Kjøkkensjefens kjøttkaker

(Til fire personer)

 

  • 800 g kjøttdeig
  • 1 ss salt
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • En knivsodd muskatnøtt
  • 1. egg
  • 3 dl melk
  • 1 dl fløte
  • 2-3 ss hvetemel
  • 3 hele løk (finhakket, stekt og avkjølt)
  • 2 ss smør og 1 ss soyaolje til steking

 

Kjør kjøttdeig og salt i en kjøkkenmaskin i fem minutter.

Ha i pepper, muskatnøtt og egg.

Spe med melk, fløte og hvetemel, litt og litt. Ha i stekt løk til slutt, som er avkjølt.

Form til passe store kaker, stek i godt smør og soyaolje til kjøttkaken er gjennomstekt.

 

 

Brun saus

(1 liter)

 

  • 50 g godt smør
  • 50 g hvetemel
  • 1 liter oksekraft (eventuelt vann og oksebuljongterning)
  • Salt og pepper

 

Smelt smør, ha i mel og bruk god tid på å brune jevningen på svak varme, gjerne en halv time ved å røre av og til.

Spe med varm kraft.

Smak til med salt og svart pepper.

 

 

Kålstuing

(Til fire personer)

  • 1 kålholde
  • 25 g smør
  • 1/2 løk
  • 25 g hvetemel
  • 1/2 liter H-melk
  • 1 knivsodd muskatnøtt
  • Salt og pepper

 

Skjær kål i litt grove biter og kok i lettsaltet vann.

Den skal være kokt, men ikke helt gjennomkokt, heller ikke sprø å tygge.

Det er viktig at vannet får renne godt av og dampe av før kålen blandes med den hvite sausen.

Smelt smør, ha i løk, la det surre og tilsett mel, så melk.

Småkok i fem minutter og vær påpasselig med å røre en gang i blant. Den kan fort svi seg.

Siles og smakes til med salt pepper og en knivsodd muskatnøtt, den miste måleenheten for krydder.

Bland inn kålen, den bør være varm.

Den samme sausen benyttes til gratinert blomkål.

 

Ertestuing

(Til fire personer)

 

  • 1/2 pk. erter
  • 2 ss smør
  • 2-3 dl vann
  • Salt og pepper.

 

Legg erter i bløt kvelden før.

Ha i en kjele, dekk så vidt med vann og småkok til ertene faller fra hverandre. Pass på om det eventuelt må etterfylles med vann. Når ertene begynner å bli møre, kok til vannet blir fordampet.

Ha i meierismør og smak til med salt og pepper når ertene er møre og nesten faller fra hverandre.

Ertestuingen blir heller ikke aller verst med hermetiserte erter på boks, men skyll først i kaldt vann.

bloglovin

Kommentarer


Kommentera inlägget här: