dar & chocolate

Fika med Farmor

Kategori: KichenBakom Rörstrands serie Fika med Farmor, står konstnären och grafiska formgivaren Ana Sikuljak. Ana är utbildad vid konstfack men har även ett förflutet inom socialantropologi, vilket tydligt avspeglar sig i hennes mönster och sätt att arbeta. Oavsett om Ana jobbar med konst eller design berättar hennes verk alltid en historia.

I Fika med Farmor får vi ta del av Anas möten och samtal med sin Farmor på Belgrads kaféer.

”Berättandet är en viktig del; det är en del av min undersökning kring någonting som jag fascineras av och vill veta mer om. Jag hittar ofta min utgångspunkt i samhällsfenomen, folktro, myter och historia” säger Ana.

Bilderna avslöjar om Farmors passion för goda bakverk, kvällar på rökiga Jazzklubbar, hennes starka intresse för mode och flärd samt hennes sportiga förflutna. Muggarna bildar tillsammans ett stycke nutidshistoria om en människas liv och leverne i nittonhundratalets Belgrad. Anas stil befinner sig i gränslandet mellan konst och formgivning. Den röda tråden i hennes verk är någon form av massverkan och berättandet.Dekorerna är framtagna genom kollageteknik ”Jag tecknar bilder utifrån mina tankar kring ett visst ämne, fotograferar och scannar in föremål med anknytning till det jag undersöker. Jag använder mig ofta utav lågstatus material såsom billiga tuschpennor eller papier-maché och vill gärna ha en nära till handen-känsla i det jag gör. Små oregelbundenheter och skavanker vill jag ta vara på, det personliga är en viktig del av mitt uttryck” säger Ana.

”Genom detta projekt har jag velat lära känna dessa släktingar och min farmors historia bättre. I resultatet blandas ren fakta med mina fantasier kring min farmor och hennes bakgrund. Och min fascination av henne har bara vuxit.”
Ana Sikuljak

Förlora dig i Farmors och dina egna minnen medan du dricker något njutbart.

Prisinfo: 149 kr
Muggarna finns i svart, blå, beige och rosa.
I butik från vecka 19

Kommentarer


Kommentera inlägget här: